Tøjindustrien – Tag ansvar!

  • af
Mennesker der arbejder hårdt

Tænker du over hvor kommer dit tøj fra?

Made in Taiwan….

Made in Bangladesh…

Made in India…

Har du set ovenstående i nakken på dit tøj før? Det har du helt sikkert, for det er nogle af de mest populære steder for virksomheder at få produceret deres brands. Hvorfor? Fordi der her findes billig arbejdskraft og færre krav. 
Der var engang, hvor danskernes tøj kun blev produceret i Danmark samt solgt i Danmark. Men globaliseringen har ændret på det hele, og i dag foregår stort set al produktion i Asien. Det er i og for sig fint, da det skaber arbejdspladser og øger produktionen i nogle ulande. Men der findes desværre også ulemper ved dette. 

 

Miljøproblemer i værdikæden

Tøjindustrien er en af de største syndere ift. miljøbelastende industrier. Derfor er det især vigtigt, at vi tænker over, hvordan vi gør ting igennem hele værdikæden. Især bomuld, som er det mest brugte materiale til tøj, kræver et kæmpe forbrug af vand, pesticider og gødning ved dyrkningen. Herudover kræves der en del kemikalier ved forarbejdningen af tøjet, og da rensningsanlæg i Asien ikke er de bedste, udledes meget af det kemikaliefyldte vand i det rene vand. Man ser også mange fabrikker i Asien køre på dieseldrevne generatorer. Det skaber en stor udledning af CO2.

Arbejdsforholdene

I mange asiatiske lande er arbejdsforholdene ikke lige så kontrollerede, som de er i Danmark. Mange fabrikker overholder ikke det, vi i Danmark ser som standardkrav ift. alder, arbejdsbyrde, sikkerhed, lysforhold, løn samt andre generelle forhold. Det går ud over den enkelte medarbejder, som blot prøver på at forsørge sig selv og sin familie. Arbejdsforholdene er i vores øjne ikke etisk korrekte. Hos Laslity mener vi, at tøjproducenter bør tage ansvar og dermed arbejde på at gøre forholdene bedre på de fabrikker, de benytter. 

Mennesker der arbejder hårdt

Hos Laslity tager vi ansvar

Når vi hos Laslity har valgt at sælge tøj i bambus samt at have produktionen i Portugal, så er det for at gøre op med den klassiske værdikæde, som tøjindustrien gør brug af. 

Dyrkningen af bambus kræver ikke meget vand, der bruges ikke pesticider, og gødning er ikke nødvendigt. Bare det alene gør, at bambustøj er en hel del mere miljøvenligt. Vores produktion er placeret fysisk tættere på Danmark, hvilket gør miljøbelastningen mindre ift. fragt. Derudover er arbejdsforholdene i Portugal generelt bedre end beskrevet ovenfor, og kvaliteten er i top.

Vi drømmer om at kunne producere vores tøj i Danmark, men som en forholdsvis lille virksomhed er det en langsigtet plan. Der skal dog ikke være nogen tvivl. Vi vil tage ansvar, og vi gøre vores bedste for at ændre tøjindustrien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.