Bæredygtig mode

  • af
Bambus-Bæredygtig-tekstil

Bæredygtig mode - Hvad, hvordan og hvorfor?

Vi snakker om fremtid, verdensmål og miljø hele tiden. I vores hverdag, på arbejdet, i skolen, ja alle steder. Men hvorfor? Fordi det er vigtigt. Fordi vi er storforbrugere af jorden og dens ressourcer. 
Derfor vil vi snakke bæredygtig mode. Fordi det er vores branche og netop der, hvor vi kan snakke fremtid, verdensmål og miljø. 

 

Bambus-Bæredygtig-tekstil

Hvad er bæredygtig mode?

Der er mange måder at kategorisere bæredygtig mode på. Der findes blandt andet en masse mærkninger, såsom det nordiske svanemærke eller EU-blomsten. For at være medlem af disse skal man overholde en række krav, der alle sammen leder hen mod en produktion, med mindre vandforbrug, mindre kemikalieforbrug og bedre forhold. Her hos Laslity sælger vi bæredygtige t-shirts og bæredygtige strømper, som vi kalder bæredygtige grundet vores materialevalg. Selvom vi gør meget ud af at vores tøj skal overholde kravene fra de to førnævnte mærkninger, er vi ikke en del af dem. Det skyldes, at mærkningerne er ret bekostelige for små virksomheder. 

Men for at få konceptet på plads én gang for alle, har vi her FN’s definition på bæredygtighed:
“En udvikling, hvor opfyldelsen af de nulevende generationers behov ikke sker på bekostning af fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov.”
Dette, synes vi, er den helt rigtige forklaring på bæredygtighed.

Hvordan laver man bæredygtig mode?

Det handler om to ting, materialevalg og værdikæden. 

Idag er der to primære materialer, som bruges: Økologisk bomuld og Bambus.
Økologisk bomuld er almindeligt bomuld, men hvor man har ændret processen således, at det bliver produceret økologisk. Det er altså bomuld produceret med mindre vand, uden skadelige stoffer og med langt mindre co2 -udledning. 
Bambus er naturligt bæredygtigt – produktionen kræver langt mindre vand end bomuld, det gror uden brug af pesticider, og så er det hurtigt voksende. Altså det perfekte materiale til bæredygtig mode. 

Den anden ting er værdikæden. For at lave rigtigt bæredygtigt tøj skal vi også mindske fragtruten, bestille i store mængder og bruge fabrikker, der producerer med grønne metoder. Det er her det ofte bliver sværere for kunden at gennemskue, hvem der egentlig har rigtig bæredygtighed. Heldigvis kan mærkningerne også hjælpe her,  da de tager på besøg på fabrikkerne for at tjekke, hvordan de producerer og arbejder.

Hvorfor bør man vælge bæredygtigt tøj?

Fordi vi skylder det til verden. I Danmark køber den gennemsnitlige dansker 16 kg. tekstiler om året, og heraf ryger over 5 % direkte på lossepladsen.
Vi fra branchen bomber forbrugerne med reklamer og nyheder konstant, og Jer som forbrugere kræver billigere priser og nyeste mode. Sammen skaber vi et forbrugssamfund der, især i Danmark, er løbet helt løbsk.

Derfor bør vi alle begynde at producere og købe bæredygtigt tøj. Det er måske lidt dyrere, men i sidste ende sparer vi rigtig meget. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.